shadow

Funerair Erfgoed in de Borsbeekse Sint-Jacobskerk

In onze mooie gotische kerk van Sint-Jacobus-de-Meerdere met een koor uit de 15de eeuw bevinden zich een aantal grafschriften toebehorende aan Borsbeekse notabelen zoals leden van de families Werbrouck, Carpentier, de Wael enz. Voor de laatste restauratie van de kerk bevond er zich ook een obiit, een rouwbord.
Een obiit, is een ruitvormig schilderij  van ca. 1 m bij 1 m, op paneel of doek, waarop het wapen van de overledene is geschilderd met vermelding van de overlijdensdatum. Tijdens de kerkelijke rouwdienst werd dit rouwbord voor de katafalk geplaatst en na de ceremonie , tegen betaling aan de clerus, opgehangen  aan de kerkmuur, dikwijls in het hoogkoor.

Deze obiit “verdween” uit de kerk en we doen daarom nogmaals een dringende oproep aan iedereen om mee te helpen het terug in de kerk te laten komen. Indien u informatie hebt die de Kerkfabriek, pater Filip of het DocC Borsbeek kan verder helpen om dit object te lokaliseren zou dat natuurlijk fantastisch zijn. Daarom dappere Borsbekenaars ga er voor!


Lees meer in de pdf hieronder. Het artikel is opgesteld door Stefan Crick & Marc Van de Cruys . De auteurs zijn bestuursleden van het “Jacques Baron le Roy Genootschap”vzw te Broechem-Ranst.

Funerair Erfgoed in de Borsbeekse Sint MVDC

Walter Janssens
voorzitter-secretaris
DocC Borsbeek

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *